Výstřižek

Fórum studentů Turnova

Parlament mládeže města Turnova ve spolupráci s Národní sítí zdravých měst uspořádal v předvánoční atmosféře loňského roku fórum, jehož hlavním cílem bylo zapojit studenty do politického dění ve městě a zjistit jejich názory, co je  trápí, co by chtěli změnit. Obdobně jako fórum, které zde již proběhlo v kruhu všech občanů, tak i studentské fórum přineslo mnoho nápadů, mnoho zajímavých připomínek a došlo i na odměňování v bohaté tombole o věcné ceny, které poskytlo město, za což patří především velký dík Radku Drašnarovi (koordinátor v projektu Zdravé město).

V sále Střední uměleckoprůmyslové školy se pod vedením zkušeného moderátora Petra Panaše z Litoměřic nejdříve žáci poznali navzájem díky pár leckdy vtipných otázek typu: Kdo kdy ochutnal pivo, jestli mu chutnalo, kdo má samé jedničky, koho baví politika a kdo by se jí chtěl věnovat. Žádným překvapením pro nás nebylo, že na stranu budoucích politiků se nejdříve nepostavil nikdo, později hrst odvážlivců, které bych na prstech jedné ruky spočítal.

Po zahřívacím kole se studenti přesunuli k jednotlivým stolům podle témat, která je zajímala. U těchto stolů seděl vždy minimálně jeden zástupce parlamentu, kompetentní osoba k danému tématu a asi osm zapálených a nápadově aktivních studentů. Stolů s tématy bylo sedm a je na místě vyjmenovat zástupce a významné hosty, kteří se Fóra zúčastnili a přispěli tak k větší informovanosti studentů na daná témata. Oblast kultury garantoval jednatel Kulturního centra Turnov David Pešek, školství ředitel Střediska pro volný čas dětí a mládeže Tomáš Zakouřil, zdravotnictví ekonom turnovské nemocnice Tomáš Sláma. Předseda sportovní komise rady města František Zikuda se věnoval sportu, místostarosta Otakar Špetlík životnímu prostředí, starosta města Tomáš Hocke dopravě a pracovník Žluté ponorky Tomáš Špinka volnému času. (Zdroj: článek Radka Drašnara na webu města.)

„A teď je čas na diskuzi!“ zavelel moderátor a úkolem každého stolu bylo vymyslet co nejvíce politických aktivit města, které považují za pozitivní, ale také i ty, které považují za negativní. Velkým překvapením pro nás bylo, že většina studentů, kteří se Fóra zúčastnili, byli studenti přespolní, ale o městě věděli někdy i víc, než studenti místní. Studenti hodnotili chodníky, dopravu ve městě, parky, veřejné toalety, Maškovu zahradu a již schválené plány na vybudování krytého zimního stadionu a otevřeného kluziště, nové nákupní centrum u Lidlu, fúzi turnovské a krajské nemocnice, vybudování terminálu a spoustu dalších ožehavých témat, která nenechají obyvatele Turnova spát. S celkovým seznamem všech studenty vygenerovaných problémů přijde Parlament mládeže na začátku února po lednovém zasedání a oficiálně tak TOP 11 problémů předá starostovi města Tomáši Hockemu.

Ale tím studentské Fórum ani zdaleka neskončilo. Po diskuzi nad jednotlivými problémy byl úkol označit zjištěné problémy podle důležitosti, a tak právě vzniklo již zmíněných TOP 11 problémů, které studenty nejvíce trápí. Mohu prozradit, že mezi TOP 11 se vyskytl například stav chodníků, veřejná síť Wi-Fi, městská hromadná doprava,… Konečné výsledky potvrdí až závěrečná anketa konaná na všech turnovských školách Parlamentem mládeže.

Další aktivitou byl vědomostní test, který zahrnoval vědomostní otázky z Turnova a okolí. Některé otázky byly záludné, ale potvrdilo se, že studenti Turnov znají, ví, kde bydlí, nebo kam do školy dojíždějí.

Na závěr zástupci Parlamentu losovali tombolu o věcné ceny, a tak studenti neodešli z akce s prázdnou.
„Jsem rád, že zájem o politiku a o dění ve městě se z pohledu studentů čím dál tím víc posiluje, což nás jako Parlament velice těší a jsme rádi, že můžeme být součástí a neúnavným politickým rádcem politických aktivit města,“ uvedl předseda Parlamentu Adam Charvát. Já osobně jsem rád za tak velkou účast, která překvapila i předsedu Národní sítě zdravých měst Petra Hermanna. Je vidět, že studenti se leckdy pouští i do neoblíbené politiky s chutí a přináší do ní nový elán, který je potřeba k jakékoliv práci, kterou chceme dělat s chutí a především pečlivě.

Za Parlament mládeže města Turnova bych popřál všem občanům Turnovska, aby jim rok 2014 přinesl mnoho radosti, elánu do života, spoustu správných rozhodnutí, za kterými si budeme stát, hodně úspěchů a v neposlední řadě i zdraví. A pokud se Vám něco nelíbí, nebojte se to říct nahlas, vždyť v roce 2014 slavíme 25. výročí listopadové revoluce, kterou jsme si vydobyli svobodu slova, která je nedocenitelná.

Tisková zpráva ke stažení: Studentské fórum Turnova (pdf)

Přečteno 5118x

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>